PKS Agility


Pietarsaarenseudun Kennelseura, PKS, perustettiin vuonna 1950. Agilityä seurassa alettiin harrastaa 1989 ja oma agility-jaosto PKS:aan perustettiin vuonna 1996. Ensimmäiset viralliset kisat järjestettiin jo vuonna 1993. Agility on lajina suhteellisen tuore urheilumuoto ja se syntyi Englannissa 1980-alussa. Pietarsaaren Seudun Kennelseura on yksi ensimmäisistä pohjoisemman Suomen kennelseuroista, joissa lajia alettiin harrastaa.

Seuran ensimmäinen harjoituskenttä sijaitsi Raatimiehenhaalla jossa jalkapalloseura Jaron juniorkenttä nykyään sijaitsee. Nykyisin harjoittelu- ja kilpailukenttänä toimii kennelseuran kenttä Kråkholmassa ja halli Teollisuustiellä Pietarsaaressa, osoite Teollisuustie 12, ovi 6. Pietarsaaren Seudun Kennelseuran agilityjaostossa on jäseniä n. 80 ja eri tasoryhmissä harjoittelee n. 70 koiraa.

Maanlaajuisesti tarkasteltuna on agility koiraharrastuslajina kasvanut eniten, niin harrastajien kuin kilpailustarttien lukumäärissä. Tällä hetkellä Suomessa löytyy yli 13 500 agilityn harrastajaa. Agilityssa kilpaillaan mestaruuksista eri tasoilla. Vuosittain mestaruudet ratkotaan piiritasolla, Suomen- sekä Pohjoismaidenmestaruudessa, European Openissa sekä Maailmanmestaruudessa. Vuoden 2019 MM-kisat käydään Turussa. Jaoston koirat ovat vuosien varrella saavuttaneet useita mitalisijoja PiirM- ja SM-kisoissa. Jaoston koirat ovat myös edustaneet Suomea eri maajoukkueissa ja arvokisoissa voittaneet mitaleita.

Agilityssa kilpaillaan kolmessa eri tasoluokassa ja sen lisäksi koirat on jaoteltu viiteen eri säkäluokkaan säkäkorkeutensa mukaan. Tämän vuoksi voivat kaikki koirat osallistua lajin harrastamiseen. Hyvän agilitykoiran tulee olla sen lisäksi, että se on hyvin koulutettu, myös hyväkuntoinen ja nopea, sekä toimia hyvässä yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Menestykseen tarvitaan myös ohjaajan kyky liikkua nopeasti ja sulavasti radalla. Agility kilpailurata koostuu esteistä, joita voi olla radalla 22. Radan suorituspituus on 100 – 220 metriä. Tuomari suunnittelee radat ja jokaisessa kilpailussa kisataan erilaisella radalla. Estevarmuuden lisäksi siis harjoitellaan myös eri ohjauskuvioita sekä eri esteistä muodostuvia estekokonaisuuksia.

Paikallinen agilityjaosto järjestää vuosittain 3-4 virallista kilpailua. Lisätietoja agilityjaoston toiminnasta saat jaoston hallituksen jäseniltä tai koulutusohjaajilta.

Jaostossa kilpaillaan useammasta kiertopalkinnosta vuosittain. Lisätietoja viimeisimmistä säännöistä/palkinnoista löydät täältä.


Seuran tietosuojaseloste.